Varför Dränering?

Vanliga Frågor Kring Dränering Av Villatomter

Varför Måste Jag Dränera?

Dränering av villatomt görs för att leda undan vatten från din husgrund och hålla torrt. Om din fastighet är dåligt dränerad löper du hög risk att utsättas för mögelangrepp. Men det är inte bara problem med mögel utan även otrevliga odörer som kännetecknar bristande eller avsaknad av dränering. Detta är inte bara otrevligt, utan i det långa loppet kan det få förödande konsekvenser. Fuktskador och mögel kan förorsaka sjukdomar som allergi och astma hos människor.

Vad Kostar Dränering av en Villatomt?

Kostnaden för att dränera din villatomt varierar beroende på storlek och hur omfattande ingreppet är. Du kan begära en offert för att få en uppskattning rörande hur mycket du bör budgetera för att få ditt dräneringsarbete utfört.

Ett tips är att överlåta inköpet av material till din dränerings entreprenad. Det är väldigt vanligt att de får fördelaktigare priser genom att ha etablerade samarbeten med återförsäljare av rör och isolering.

Är ett Dräneringsarbete Avdragsgillt på Deklarationen?

Att utföra ett dräneringsarbete är inte enkelt, och arbetet utförs absolut bäst av en professionell firma som nischat sig mot dräneringsarbeten. De goda nyheterna är att du kan göra skatteavdrag för arbetskostnaden. Detta då kostnaden kan dras mot rotavdraget. Inte mindre än 30 procent av arbetskostnaden kan dras av på skattedeklarationen.

För att försäkra dig om att ditt arbete omfattas av ROT-Avdraget bör du kontrollera att din entreprenad har F-skattesedel.

Vad Innebär Ett Dräneringsarbete?

I stora drag innebär ett traditionellt dräneringsarbete att villans grund blottläggs. Därefter placeras den nödvändiga utrustningen längsmed grunden för att säkerställa att fukt leds bort på ett effektivt sätt. Därefter täcks rören över med filterduk och makadam.

Bör Jag Passa På Att Göra Något Annat i Samband Med Ett Dräneringsarbete?

Det huvudsakliga syftet med att genomföra ett dräneringsarbete är att undvika fuktskador och odörer i fastigheten. Men när du har blottlagt grunden kan det vara en bra idé att addera ett extra lager isolering. Genom att göra det kan du sänka dina uppvärmningskostnader efter dräneringen av villatomten genomförts. Du kan rådfråga din entreprenad för att se om det är lämpligt för just din fastighet.

Hur Ofta Behöver Jag Förnya Dräneringen Av Min Villatomt?

Svaret på hur ofta du behöver genomföra dräneringsarbete varierar beroende på den enskilda fastigheten. Om utrustningen placerades i skyddande omgivning vid det senaste arbetet kan det hålla upp emot 40 år. I andra fall, där rören lagts rakt i leran, kan du behöva genomföra ett nytt dräneringsarbete redan efter 15 år.

Vilken Årstid Lämpar Sig Bäst För Dräneringsarbeten?

Det kan vara en god idé att utföra dräneringsarbete kring din fastighet under vintern alternativt under höstens senare månader. Orsaken är att marken då kan ha blivit lite hårdare, kanske till och med tjälen kommit. Det medför att din tomt inte blir lika sönderkörd av de tunga maskinerna som behövs för att gräva upp runt grunden.

Kom ihåg att även planeringen och begäran av offerter ska göras innan arbetet kan sätta igång! 

 

Våra produkter

Vi är specialister på dränering och tar hand om ert hus!

Kika på några av våra varumärken

Referenser

Läs mer om våra referenser

Hör upplevelsen själv från våra kunder.

Läs mer

Några av våra produkter vi använder